nAŠA

pRIČA

Svaka priča ima svoj početak. Otkrijte kako su nastale najstarije i najuglednije zlatarnice „Tehničar“, i postale legendarna mjesta gdje se izrađivao brojni nakit, od prstenja za biskupe do nakita za Tita i Jovanku.

VOĆNI TRG, DAVNE 1854. GODINE

Na Voćnom trgu, davne 1854. godine, talijanski zlatar Valle je držao svoju zlatarnu kroz čiji se izlog vječni metal presijava punih 165 godina. Valleovu butigu 1884. godine preuzeo je zlatar Ante Radić, a u starinskom katalogu tiskana je nevjerojatna ponuda blaga koje je izrađivao, od biskupskog prstenja i vera do broševa, kopči, rećina i srebrnog posuđa. Valjda napomenuti kako su najpoznatiji prijeratni splitski zlatari bili Valle Radić i Pezzi. Na lokacijama na kojima su i danas, 1947. godine nastaje „Tehničar“, na Pjaci, Voćnom trgu i Rivi, te ubrzo postaje jedna od najuglednijih zlatarskih tvrtki u Jugoslaviji, za koju su u radionicama nakit izrađivali vrsni zlatari i filigrani, koji su zanat brusili još od Vallea i Radića. Bili su to Bruno Caanova, koji je izučio zlatarstvo u Milanu, Milan Pivalica, Branko Plazibat, Jordan Treursić, Tonči Petrone, Aleksandar Miše, Nino Janković, Vlado Reić… Jedan od najpoznatijih „Tehničarovih“ majstora bio je Ante Stipcevic Toto, koji je po narudžbi izrađivao nakit za Tita i Jovanku Broz, a radio je u Francuskoj, Švicarskoj, Libiji.
Na sreću izbirljive klijentele, Toto je zajedno sa svojim bratom Marjanom, dugogodišnje umijeće u izradi nakita prenio na talentiranog zlatara mlađe generacije Marka Labrovića, ujedno i veoma uspješnog menadžera firme Tehnicar , čije poslovnice u Splitu i Dalmaciji unatoč krizi izazvanoj pandemiji i ratom bilježe maksimalno pozitivne poslovne rezultate. Suradnjom sa renomiranim europskim firmama (ACCA, Opera , Bovo, Costa itd.) Marko Labrovic je izuzetnom kvalitetom izrade nakita održao i unaprijedio popularnost draguljarstva kako u zlatarnicama Tehničara, tako i među svojim uvaženim zlatarskim kolegama.

Mladen Labrović, današnji vlasnik „Tehničara“, dolazi u tvrtku 1968. godine i ona postaje ono što je danas – ponos Splita. Njegova vizija, učiniti kvalitetan nakit, satove i darove pristupačnima svim Splićanima ali i strancima iz cijeloga svijeta, i danas je temeljna misija, više od 75 godina kasnije.

Od izuzetnog značaja su posebni proizvodi koje je „Tehničar“ izradio za neka događanja koji su obilježili noviju splitsku povijest. U suradnji s kiparom Kažimirom Hrastom izradili smo reljef splitske katedrale za poklon papi Ivanu Pavlu II. prilikom pohoda Splitu 1998. godine, a koji je izložen u Vatikanskom muzeju, te srebrni rektorski i dekanski lanac za Sveučilište u Splitu. U ponudi imamo zlatnike i srebrnjake s likom Dioklecijana, Marka Marulića i svetog Duje, ali i dubrovačkog svetog Vlaha i zadarskog Krševana. 

Načinili smo i ekskluzivnu kolekciju kemijski olovaka u kutijama sa srebrnim reljefom Dioklecijanove palače, Peristila i Splita, srebrnjak u povodu 800. godišnjice Buvininih vratnica, te po narudžbi Grada zlatne i srebrne značke i medalje gradskog zaštitnika svetog Dujma, potom jubilarne Značke za dobrovoljne davatelje krvi „Brodosplita“…

Jedinstveni nakit je ostala do danas jedna od posebnosti „Tehničara“. Osim tradicionalnog dalmatinskog nakita, posebno splitskih i konavoskih rećina, radimo po narudžbi filigranski nakit, zatim kolekciju s jadranskim koraljima koje nabavljamo sa Zlarina, nudimo asortiman od zlata, srebra i čelika, dijamantni nakit, nakit s briljantima i zaručničko prstenje, vjenčano prstenje, nakit s dragim i poludragim kristalima, zlatnike i srebrnjake, bisere i satove.

Posjetite li jednu od naših trgovina na četiri lokacije (Riva, Pjaca, Voćni trg i Ploče), dobit ćete ne samo ljubaznu korisničku uslugu po kojoj je naše osoblje poznato, nego i široki izbor kvalitetnog nakita između kojeg ćete sigurno naći svoj omiljeni komad.

Ne možete pronaći savršeni komad nakita? Stvorite personalizirano remek-djelo koje ćete sigurno čuvati cijeli život.